menu
Word Lid
21 speerpunten voor Aarschot
1. Echte inspraak voor de inwoners via volksraadplegingen en referenda

2. Duidelijke communicatie naar de burger toe
3. Zuinig en doordacht omgaan met het geld van de Aarschotse burger
4. De stad besturen zoals een goede huisvader / huismoeder met duidelijke kerntaken
5. Het Vlaams Karakter van Aarschot vrijwaren door het invoeren van een vestigingsstop voor vreemdelingen
6. Sociale woningen: eerst voor onze mensen
7. Toezien op de verplichte kennis van het Nederlands in de sociale huisvesting
8. Nultolerantie mbt criminaliteit en investeren in een bijkomende interventieploeg voor de Aarschotse politie
9. Doelgericht aanpakken van sluikstorten
10. Aarschot dient toegankelijk te blijven voor alle verkeer, ook voor auto’s
11. Geen bijkomende trajectcontroles
12. Afschaffing van de regel van rechts waar mogelijk
13. Lokaal kopen stimuleren
14. Genoeg parkeerplaatsen blijven voorzien
15. Geen pestbelastingen: niet voor inwoners en niet voor ondernemers
16. Beperking van het aantal nachtwinkels en betere controle op de bestaande winkels
17. Extra aandacht voor de horecasector
18. Oprichten van een task-force mbt het aanpakken van de winkelleegstand in het centrum
19. Landelijke gebieden vrijwaren
20. Geen horizon van windturbines
21. Geen woke in ons onderwijs


1. Echte inspraak voor de inwoners via volksraad-plegingen en referenda
Een volksraadpleging is de meest rechtstreekse vorm van democratie. Het Vlaams Belang vindt dan ook dat het raadplegen van de inwoners in dit geval bindend moet zijn. Het Vlaams Belang wil dat de inwoners van onze steden en gemeenten rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op het lokale beleid. Daarom moet in het decreet Lokaal Bestuur worden ingeschreven dat een gemeentelijke volksraadpleging en een volksraadpleging op districtsniveau bindend is.

2. Duidelijke communicatie naar de burger toe
Bij grote projecten of ingrijpende beslissingen dienen alle inwoners van Aarschot rechtstreeks ingelicht te worden. Transparantie is voor ons van groot belang. Maar al te vaak dienen inwoners zelf via sociale media of allerhande info te bekomen over wat er in hun stad staat te gebeuren of welke beslissingen er zijn genomen. Ook de gemeenteraadsleden lopen dikwijls achter de feiten aan en weten bepaalde dingen pas nadat ze verschenen zijn in de lokale pers.

3. Zuinig en doordacht omgaan met het geld van de Aarschotse burger
Geld uitgeven is gemakkelijk. Nog gemakkelijker is het wanneer dit geld van iemand anders is, namelijk van de Aarschotse burger.
Aankoop Schoonhoven: 2,5 miljoen euro. Aanleg zwemvijver Schoonhoven: 1,5 miljoen euro (waarvan 1 miljoen voor de rekening van Aarschot). Aankoop Stadsbazuin 0,55 miljoen euro (sinds de aankoop in 2021 is er éénmaal (!) een activiteit in geweest),…
Zijn wij als Vlaams Belang tegen dergelijke aankopen? Principieel niet. Maar wanneer grote delen van Aarschot nog zonder deftige riolering zitten, wanneer onze fietspaden tot de slechtste behoren van het Hageland, wanneer we meer gemeentebelasting betalen dan het Vlaams gemiddelde,…dan vinden wij als Vlaams Belang dat er andere prioriteiten zijn. En dan hebben we het nog niet over de lopende rekening van een project zoals Schoonhoven.

4. De stad besturen zoals een goede huisvader / huismoeder met duidelijke kerntaken
Duidelijke kerntaken aflijnen voor onze stad en het geld van de burger beheren met als resultaat een evenwichtige begroting. Zeker in deze tijden waar de rente op geleend geld blijft oplopen en waar toekomstige generaties voor zullen moeten opdraaien wanneer het tegen zit.

5. Het Vlaams Karakter van Aarschot vrijwaren door het invoeren van een vestigingsstop voor vreemdelingen
Onze samenleving lijdt onder grootschalige immigratiestromen. Ook Aarschot lijkt daar hoe langer hoe minder aan te ontsnappen. Als gevolg van immigratie zal de bevolkingsdruk de komende jaren nog stijgen. Daarom bepleit het Vlaams Belang een wettelijke regeling die gebaseerd is op en mogelijk strenger is dan de vroegere wet-Gol, zo genoemd naar de toenmalige liberale politicus, waarbij een gemeente in welbepaalde omstandigheden de immigratiedruk van antwoord kan dienen door een vestigingsstop toe te passen.
Tevens willen wij inzetten op bescherming van ons erfgoed (ook het immateriële). Dit kan door het oprichten van een werkgroep met als doel onze belangrijkste historische panden op te lijsten en te beschermen.
Ook willen we bepaalde evenementen die ons Vlaams en historisch karakter bevestigen terug in het leven roepen en vanuit de stad mee ondersteunen. Denken we maar aan bijvoorbeeld de herdenking van de middeleeuwse slag rond Aarschot, die vroeger elke jaar rond 15 augustus duizenden bezoekers naar onze stad bracht.

6. Sociale woningen: eerst voor onze mensen
Huisvestingsmaatschappijen, steden en gemeenten moeten binnen de wettelijke mogelijkheden voorrang geven aan personen die enkel over onze nationaliteit beschikken. Zo moet er een lokale binding van tien jaar met de gemeente zijn.

7. Toezien op de verplichte kennis van het Nederlands in de sociale huisvesting
De lokale huisvestingsmaatschappijen moeten nauwlettend toezien op de verplichte kennis van het Nederlands, zodat elke sociale huurder in de toekomst behoorlijk Nederlands spreekt. Dit zal de leefbaarheid in sociale woonblokken in de hand werken en de vervreemding tegengaan.

8. Nultolerantie mbt criminaliteit en investeren in een bijkomende interventieploeg voor de Aarschotse politie
Er dient werk gemaakt te worden van een duidelijk omschreven veiligheidsplan ism met de Politie. De veiligheid op straat (in sommige wijken, aan het station, in het stadspark, uitgangsbuurt,…) is er immers sterk op achteruit gegaan (drugdelicten, brandbomaanslagen, overlast, vechtpartijen,…).
Daarom willen wij als Vlaams Belang geld vrijmaken voor een bijkomende interventieploeg voor onze Aarschotse politie zodat er sneller en kordater kan opgetreden worden indien nodig.

9. Doelgericht aanpakken van sluikstorten
Sluikstorten wordt hoe langer hoe meer een pest. Nochtans zijn onze tarieven voor de vuilophaling en het containerpark niet overdreven duur. Er kan dus geen enkele tolerantie zijn tov sluikstorten en de boetes dienen navenant te zijn. Het plaatsen van camera’s op bepaalde ‘sluikstort-hot spots’ dienen de pakkans te vergroten.

10. Aarschot dient toegankelijk te blijven voor alle verkeer, ook voor auto’s
Ons land heeft een dicht wegennet en krijgt dus heel wat verkeersdrukte te verwerken. Structurele files groeien aan, vooral tussen de klassieke verkeersspitsen en op plaatsen die voorheen zo goed als filevrij waren.
Het Vlaams Belang erkent de noodzaak de drukke verkeersstromen te beheersen, maar kiest voor een mobiliteitsbeleid waarin ruimte blijft voor de wagen.
Een beleid dat zich richt op de bereikbaarheid van onze steden en gemeenten geeft ruimte aan fietsers en voetgangers, investeert in openbaar vervoer en zorgt ervoor dat dit ook toegankelijk is voor gehandicapten, mindervaliden en senioren.
Bovenal tracht het de verscheidene vervoerwijzen te verzoenen.

11. Geen bijkomende trajectcontroles
Maar al te vaak zijn trajectcontroles een bijkomende bron van inkomsten voor steden en gemeenten. Een soort van gemakkelijk te innen nieuwe belasting.
Als Vlaams Belang Aarschot doen wij daar niet aan mee. Met Vlaams Belang in het bestuur komen er in Aarschot geen bijkomende trajectcontroles! Dat is onze belofte!

12. Afschaffing van de regel van rechts waar mogelijk
Als het kan in bijvoorbeeld Glabbeek, verkozen tot Beste Gemeente om in te wonen, dan kan het ook in Aarschot: afschaffen van de dikwijls achterhaalde en gevaarlijke situaties creërende regel ‘voorrang van rechts’. Laat ons kijken, in samenspraak met de politie, waar we in Aarschot en dan zeker in de deelgemeenten deze regel kunnen afschaffen.

13. Lokaal kopen stimuleren
Onder druk van hun label ‘Fairtradegemeente’ of in hun ijver om dat label te verkrijgen, richten steden en gemeenten zich voor de catering van vergaderingen, recepties en feestelijkheden, de kantoren, de cafetaria of de gemeenteschool dikwijls uitsluitend op producten van de lokale ‘Oxfam-wereldwinkel’.
Wij zien geen enkele reden waarom een lokale overheid één bedrijf boven alle andere zou verkiezen op basis van iets anders dan een offerte waarin prijs en kwaliteit de voornaamste rol spelen. Het Vlaams Belang geeft voorkeur aan onze eigen lokale handelaars en wil dan ook niet dat ‘een keuze voor eerlijke handel’ hen zou kunnen uitsluiten van deelname aan leveringen voor de stad of gemeente.
Tevens dient de stad allerlei initiatieven te ondersteunen die de inwoners aanzet tot het kopen bij eigen handelaars.

14. Genoeg parkeerplaatsen blijven voorzien
Aarschot moet voldoende toegankelijk blijven voor gemotoriseerd verkeer. Dat daar ook parkeergelegenheid voor moet worden voorzien, schept net mogelijkheden.
Bus, tram en fietsverhuur kunnen op die parkeerplaatsen aansluiten en zo de keuze aan vervoerswijzen vergroten.

15. Geen pestbelastingen: niet voor inwoners en niet voor ondernemers
Er moet een einde gemaakt worden aan vermomde belastingen, verdoken taksen en pestbelastingen.
Belastingen moeten open en eerlijk worden opgelegd. Taksen op ondernemingen die niet opwegen tegen de administratieve werklast die eraan vasthangt, zowel vanuit het oogpunt van de gemeente als van de handelaars, moeten worden afgeschaft.Ook de wildgroei aan forfaitaire lasten moet aangepakt worden.
Het Vlaams Belang wil tevens onnodige lokale taksen die de middenstand en de horeca treffen, zoals belastingen op personeel, belastingen op publiciteit of terrasheffingen verminderen of afschaffen.

16. Beperking van het aantal nachtwinkels en betere controle op de bestaande winkels
Nachtwinkels zijn dikwijls een oneerlijke concurrentie tov onze eigen horeca-zaken. Zo zijn er voorbeelden waar klanten van de nachtwinkel hun aangekochte dranken opdrinken op Aarschotse terrassen en de horeca uitbaters moeite hebben om de beschonken personen weg te krijgen zonder amok. Tevens geven nachtwinkels aanleiding tot overlast, openbare dronkenschap en is er de terechte vraag of ze wel voldoende aandacht schenken aan het niet-verkopen van alcohol aan minderjarigen. Een beperking van het aantal nachtwinkels dringt zich dan ook op en samenwerking tussen politie, economische inspectie en andere diensten is essentieel om effectief te controleren.

17. Extra aandacht voor de horecasector
Onze Aarschotse horeca heeft het verre van gemakkelijk. Het Vlaams Belang stelt vast dat de horeca-sector enorm broos is. Van volkscafés tot de betere eetgelegenheden, vele ervan hebben het moeilijk om te overleven. De horeca is nog steeds een sector die zeer gevoelig is voor faling. En toch mag het belang van de horeca niet onderschat worden. Maakt een stad of gemeente een levendige indruk, dan heeft de horeca daar onmiskenbaar een belangrijk aandeel in. De horecasector verdient dan ook extra aandacht, niet in het minst in het kader van ons lokaal middenstandsplan. Ook de horeca zelf kan een toeristische troef zijn. Zeker wanneer die streekproducten en lokale specialiteiten aanbiedt (en die hebben we in Aarschot!), unieke activiteiten organiseert of op een creatieve manier mee de uitstraling van Aarschot verzorgt.

18. Oprichten van een task-force mbt het aanpakken van de winkelleegstand in het centrum
Om de nu al jarenlange leegstand en achteruitgang van handels-zaken in ons stadscentrum aan te pakken dient er een task-force opgericht te worden. Deze task-force kan bestaan uit bestuur, lokale ondernemers, organisatoren van evenementen,…die elkaar ondersteunen in advies en samen een realistisch middenstandsplan (plan lokale economie) opmaken.
Daarin moet zeker oog zijn voor de bereikbaarheid van de handels-zaken (zowel met de wagen, te voet als met de fiets), de mogelijkheid om te parkeren, het integreren van de horeca en evenementen, het herwaarderen van de bestaande winkelstraten en het integreren van digitale ondersteunende mogelijkheden.
Basisdienstverlening zoals bankautomaten moeten in Aarschot en alle deelgemeenten verplicht aanwezig blijven.

19. Landelijke gebieden vrijwaren
Vlamingen willen wonen in de stad wanneer die veilig is en werk, een goed school- en sportaanbod en winkelen zich dicht bij huis bevinden.
Rust zoeken zij in voldoende ruimte en groen. Ook in Aarschot.
Stads- en streekontwikkeling houdt voor ons ook de vormgeving van Aarschot en haar deelgemeenten in. Wat ons betreft, is de strijd tegen de lintbebouwing dan ook nog niet beslecht. Het Vlaams Belang wil dat, in tegenstelling tot wat vandaag gangbaar is, steden en gemeenten hun kernen versterken binnen een afgelijnd uitzicht.
Lintbebouwing moet waar mogelijk maximaal vermeden worden. We dienen er bovendien op toe te zien dat Aarschot niet ontgroend en dat de vrije ruimte bewaard wordt.
De voorbije 6 jaar is er tevens amper aan bosbeheer gedaan in onze stad. Nochtans is het bos de eerste plaats waar inwoners naartoe trekken als ze willen ontspannen in de natuur.
Ook de landbouw is geen onbelangrijke factor. Dikwijls is het net de landbouw die in heel wat gebieden voor het groene karakter zorgt.
Het Vlaams Belang pleit ten slotte voor een herverdeling van de middelen van het Gemeentefonds zodat Aarschot voldoende middelen ter beschikking krijgen en de middelen niet disproportioneel geconcentreerd worden in enkele grote centrumsteden.

20. Geen horizon van windturbines
De energie kostprijs van een windmolen is groter dan de uiteindelijke energie opbrengst. Maar als gevolg van de versoepeling van de regelgeving zullen producenten van windenergie niet meer aarzelen volop in te zetten op de inplanting van turbines in agrarisch gebied en zelfs in landschappelijk waardevol gebied.
Zo spijtig genoeg ook in Aarschot.
Als Vlaams Belang willen we in Aarschot de argumenten van actiecomités die zich tegen de inplantingen van windturbines in gebieden van open ruimte verzetten, ernstig nemen en principieel negatief adviseren in de vergunningsprocedure.

21. Geen woke in ons onderwijs
Het Aarschots bestuur moeten erop toezien dat onze scholen zich richten op objectieve, feitelijke educatie en academische excellentie.
Onderwerpen zoals geschiedenis, wetenschap en taal moeten zonder politieke of ideologische bias worden onderwezen.
Het is cruciaal dat leerlingen feitelijk leren nadenken en niet op basis van activistische agenda’s.







ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF