menu
Word Lid
Verfransing luchthavenpolitie Zaventem wordt alleen maar erger

Het Vlaams Belang verzet zich al sinds 2021 tegen het inzetten van Franstalige politieagenten op de nationale luchthaven van Zaventem en zal dit blijven doen. “Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) volhardt immers in de boosheid, zegt Kamerlid Joris De Vriendt. En het wordt er alleen maar erger op. Op de luchthaven op Vlaams grondgebied zijn een tiental Franstalige agenten actief, en daar zouden de komende weken nog eens dertig bijkomen.”

Het tekort aan manschappen bij de luchthavenpolitie is een gekend structureel probleem. Zeker tijdens het toeristisch hoogseizoen dat eraan komt, is het alle hens aan dek bij de orde- en veiligheidsdiensten. “Maar men kan het probleem niet oplossen door nog dertig extra Franstalige agenten naar de luchthaven te sturen”, aldus De Vriendt. “Agenten die geen Nederlands willen of kunnen gebruiken, in een nationale luchthaven die nota bene in Vlaanderen ligt, dat is ongehoord.”

“VERLINDEN WERKT OP DIE MANIER MEE AAN DE VERFRANSING VAN VLAAMS-BRABANT”

Uit cijfers die Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere opvroeg over de personeelssituatie bij de Luchtvaartpolitie (Directie LPA) blijkt een tekort van 117 operationele personeelsleden op een kader van 769. “Dat komt neer op een tekort van 15 procent”, stelt Depoortere, die de voorbije jaren deze problematiek met de regelmaat van een klok aankaartte. “En in 2022 bedroeg het ziekteverzuim ook nog eens 8,89 procent. We spreken dus over een personeelstekort van één agent op vier.”

Het Vlaams Belang wil een versterking van het personeelsbestand met Nederlandstalige krachten die in de praktijk meertalig zijn. “Minister Verlinden ziet de Franstalige inzet als een voorlopige oplossing, maar dat kunnen we niet aanvaarden”, merkt De Vriendt tot slot op. “Voor Vlaams-Brabant, dat reeds kreunt onder een zware verfransingsdruk, is dat een verkeerd signaal. De minister die er niet in slaagt de beloofde communautaire verbeteringen op tafel te leggen, werkt op deze manier zelfs mee aan een actieve verfransingspolitiek. De Franstalige agenten die op dit ogenblik al twintig jaar op de luchthaven rondlopen, zouden er ook ‘voorlopig’ zijn, en ze zijn er nog steeds.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF