menu
Word Lid
Piekende bevolkingscijfers Vlaamse Rand: Vlaams Belang eist vestigingsverbod voor niet-Europeanen
Nergens in Vlaanderen stijgt de bevolking zo snel dan in de Vlaamse Rand. Op 10 jaar tijd gaat het om een toename van zo’n 40.000 mensen, de omvang van een centrumstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. Om de totale verBrusseling van de regio te voorkomen pleit Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans voor een vestigingsverbod voor niet-Europese vreemdelingen.

De cijfers van Statistiek Vlaanderen zijn een bevestiging van wat we al enige tijd weten, namelijk dat de Vlaamse Rand als een magneet werkt op nieuwkomers. Naast de verstedelijking die onvermijdelijk gepaard gaat met deze bevolkingsstijging baart ook de sterk wijzigende verhuispopulatie de Vlaams Belanger zorgen. “Waar het vroeger voornamelijk om gegoede Franstalige Brusselaars ging, zijn het vandaag veelal migrantengezinnen”, zegt Slootmans. “Het gevolg is dat vandaag bijna de helft van de inwoners in de 19 randgemeenten een vreemde herkomst heeft, waarvan het merendeel een niet-Europese.” De repercussies daarvan zijn enorm, oordeelt de Vlaams Belanger. “Het is niet alleen een aanslag op het landelijke en dorpse karakter van onze streek, het fnuikt ook het onderwijsniveau van onze kinderen.

Zo bleek recent nog uit cijfers van vzw De Rand dat waar een gemiddelde Vlaamse school 25 procent sterke leerlingen telt, dat in de Vlaamse Rand zakt tot 6 procent. Oorzaak: de massieve instroom van anderstaligen.” “Die aanhoudende instroom zwengelt de ontnederlandsingsmotor verder aan en bedreigt fundamenteel het overleven van de Vlaamse gemeenschap in onze regio”, waarschuwt Slootmans. “Dat is allerminst nieuw, maar het is nu echt kwart na twaalf. Zonder drastische maatregelen dreigen de Nederlandstaligen een minderheid te worden in eigen streek. In heel wat gemeenten is dat trouwens al zo.”

Zeer concreet wil het parlementslid het vestigingsrecht van niet-Europeanen in de Vlaamse Rand aan banden leggen. “In Zwitserland en Australië bestaat dergelijke wetgeving al geruime tijd. Het is een kwestie van politieke wil om dat ook hier in te voeren. De tijd van de zachte heelmeesters moet definitief achter ons liggen willen we morgen nog een Vlaamse Rand hebben die naam waardig.”

Zie ook de RingTV-reportage, hier.
Er was ook persaandacht in HLN en op internetkrant EditiePajot.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF